Hoe maak je je boot winterklaar?

Op dit moment liggen veel booteigenaren nog ergens lekker op het water te ontspannen, voor je het weet gaan de temperaturen echter weer omlaag en gaan we weer richting de herfst en de winter. Om je boot in een goede conditie te houden is het belangrijk om deze klaar te maken voor de winter, net zoals je hem klaar moet maken voor de zomer. Er zijn hier een aantal werkzaamheden voor die je moet doen, een jachtmakelaar vertelt welke dat allemaal zijn.

Motoronderhoud

Je hebt voor de motor een aantal standaard onderhoudswerkzaamheden die je regelmatig moet verrichten, zoals het checken van de filters en het verversen van de olie. Je hebt echter ook een aantal zaken die je speciaal voor de winter moet doen met als doel de motor vorstbestendig te maken, dit is belangrijk om schade te voorkomen aan je motor. Bij een motor met een open systeem is het belangrijk om er voor te zorgen dat al het water uit het systeem weg is, als dat niet gebeurd dan kan het water tijdens vorst gaan vriezen en uitzetten met alle gevolgen van dien. Bij motoren met een gesloten systeem is het systeem niet gevuld met water maar met een koelvloeistof, hier kan weinig mee gebeuren.=

De boot zelf

Het is ook belangrijk om de romp en het dek goed schoon te maken, als er vuil op zit kan dat in de winter flink vast komen te zetten. Het loont om de volgende taken uit te voeren:

  • Zet het eventuele polyester in de was, deze kan je dan in het voorjaar er weer afboenen.
  • Vet de rubbers van deuren of ramen in.
  • Zet bakskisten en interne deuren of luiken open, dit zorgt dat het geventileerd blijft en dat helpt tegen schimmels
  • Als je ergens beschadigingen hebt werk deze dan bij, zoals plekjes waar wat verf af gegaan is.
  • Om alles te beschermen wordt een afdekzeil altijd aangeraden.

De installaties aan boord

Er kunnen aan boord van je boot meerdere installaties zijn, zowel elektra als gas installaties. Het is belangrijk om deze ook voor de winter voor te bereiden. Als je gebruik maakt van gas koppel dan de flessen los en bewaar ze ergens op een droge plek, controleer tegelijkertijd de slangen en koppelingen en vervang deze om de 3 of 4 jaar. houdt ook altijd je accu’s vol geladen, als deze leeg zijn kan het elektrolyt in de accu’s bevriezen. Als je veel apparatuur van boord kan halen, doe dit dat dan ook. Deze kan je veilig in je huis, schuur of garage opslaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *