Tips voor een mooie vijver

Veel mensen hebben in Nederland een vijver in hun tuin, mensen vinden het mooi om naar het water en de vissen te kijken of ze vinden juist het geluid van spetterend water fijn om naar te luisteren. Een vijver moet natuurlijk ook visueel aantrekkelijk zijn, wij vertellen je hoe je kunt zorgen voor een mooie, levende vijver. 

Helder water

Mooi, helder water is natuurlijk ook belangrijk voor je vijver, er zijn een aantal zaken waar je hierbij op moet letten. Zeker met periodes van warm weer krijg je veel algengroei in je vijver, als je dit niet goed aanpakt zal het water groen worden. Omdat het water dus donkerder wordt kan dat ervoor zorgen dat andere planten minder goed kunnen groeien. Je hoeft er niet voor te zorgen dat alle algen weg zijn, als het water mooi helder is geworden is dat al voldoende. Algen nestelen zich ook aan de bodem en bakjes voor waterplanten vast, deze hoeven niet weggehaald te worden. Het is immers niet zo dat algen alleen maar negatieve gevolgen hebben, het is ook voeding voor je vissen en het zorgt voor zuurstof voor kleine waterdiertjes. Je kan het water bestrijden met speciaal anti-alg middel, echter werkt een pomp met een UV-filter ook erg goed. 

Zorg voor voldoende waterplanten

Vijverplanten zijn ook belangrijk om je water schoon te houden, buiten dat zijn ze vaak ook heel mooi om naar te kijken. Vijverplanten hebben logischerwijs voedingsstoffen nodig om te blijven leven en groeien, hierdoor blijft er niets of te weinig achter voor de algen, ook geven ze veel zuurstof vrij aan het water wat weer goed is voor het water zelf en voor alles wat er in leeft. Er zijn ook veel waterplanten die mooi zijn om naar te kijken, zoals de watermunt, dotterbloem, gele plomp en de waterlelie. 

Fontein, waterval of andere waterornamenten

We hebben het al gehad over dat een fontein met UV-filter voor schoon vijverwater kan zorgen, het kan ook heel mooi zijn. De meeste worden geleverd met meerdere sproeikoppen waardoor ze veel verschillende vormen kan aannemen. Een waterval of andere mooie waterornamenten kunnen ook heel mooi zijn voor je vijver hierbij combineer je kunst met een filterende functie. Je hebt hier heel veel keuze in, kijk bijvoorbeeld eens op Warentuin

Vissen

Hoe mooi je vijver ook is, het is nooit helemaal af als er geen vissen in zitten. Je kan echter niet lukraak elke soort vis erin vrijlaten, zo zijn bijvoorbeeld steuren en zelfs goudvissen niet ideaal voor een buitenvijver. Welke vissen zijn dat wel? Neem bijvoorbeeld een aantal goudwindes, dit zijn mooie, niet veeleisende vissen die voornamelijk van het wateroppervlakte eten. let er wel op dat goudwindes best groot kunnen worden, ze zijn dus niet geschikt voor een kleine vijver. Andere goede vissen zijn Algeneters, sluierstaarten, goudelritsen en de komeetstaart. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *