Wat moet je weten over het verzekeren van je huis?

Je huis en alles daarin is vrij waardevol. Het kan daarom nooit kwaad om alles goed te verzekeren. Je bent zo beschermd tegen schade van bijvoorbeeld een brand of storm. Daarnaast kan diefstal van dergelijk spullen ook gedekt zijn. Voordat je daadwerkelijk een verzekering afsluit, is het verstandig om je even goed in te lezen in de materie. Wat is precies wanneer gedekt en welke verzekeringen zijn voor jou van toepassing? We geven je hieronder een klein informatie overzicht dat je wellicht verder kan helpen.

Welke verzekeringen zijn er allemaal?

Voor het verzekeren en waardevolle spullen daarin zijn er verschillende verzekeringen af te sluiten. Daarbij is de ene verzekering relevanter voor jou persoonlijke situatie dan de andere. We zetten er in ieder geval een paar even kort op een rij:
– Opstalverzekering
– Inboedelverzekering
– Aanvullende kostbaarheden verzekering
– Glasverzekering

Je huis is je alles

Voor het verzekeren van je woning dien je een opstalverzekering af te sluiten. Hierin kan onderscheid gemaakt worden tussen een basis en allrisk verzekering. Bij een basis verzekering is je huis verzekert tegen veelvoorkomende schade, zoals brand en storm. Schade die door eigen toedoen is ontstaan wordt hiermee niet vergoed. Bij een allrisk verzekering ben je beschermd tegen al het van buiten afkomende onheil. Soms kun je daarnaast ook verzekert zijn tegen schade door eigen toedoen, maar dat is per verzekeraar verschillend.

Glasverzekering apart of niet?

Soms zit de glasverzekering bij de allrisk inbegrepen, maar ook dit is niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Soms dien je deze verzekering nog apart af te sluiten. Je bent dan beschermt tegen o.a. schade aan je ramen. Indien je een keuze hebt kunnen maken in verzekeraar, kijk dan goed wat er bij de verzekering is inbegrepen en wat niet.

Dan de spullen nog

De spullen die zich in het huis begeven zijn niet meteen allemaal gedekt bij het afsluiten van een opstalverzekering. Hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Dit beschermt je naast schade ook tegen diefstal van je spullen. Toch is met deze verzekering niet meteen alles verzekert. Echt dure spullen, zoals kunst of audiovisueel materiaal wordt soms pas gedekt bij een aanvullende kostbaarheden verzekering. Ook dit kan per verzekeraar weer verschillen en het is daarom van belang om enkele verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.

Kosten van verzekeringen

De premies van en opstalverzekering en inboedelverzekering hoeven niet hoog te zijn. Voor een paar euro’s in de maand kun je al verzekerd zijn. Zeker bij een inboedelverzekering betaal naar verhouding veel minder premie dan de uitkering die je ervoor terugkrijgt. Toch kan het verzekeren van je huis en spullen wel hoger oplopen indien je beslist om meerdere verzekeringen af te sluiten. Kijk daarom altijd goed wat wel op jou toepasbaar is en wat niet en wat jij daarnaast belangrijk vind om te verzekeren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *